Lovačka poučna staza Lazica

Lovačko društvo Srndać

Lovačko društvo Primorsko-goranske županije

Lovačka poučna staza Lazica

Autor: Slaven Crnković

17.08.2015

Petak 14. kolovoza 2015. godine, u sklopu održane svečane sjednice Općine Brod Moravice, povodom obilježavanja Dana općine, na prostoru oko Lovačke kuće „Lazica“, službeno je otvorena „Lovačka poučna staza Lazica“. Već u samom uvodnom obraćanju načelnika Općine, gosp. Dragutina Crnkovića i pozdravnoj riječi, istaknuta je izuzetno dobra suradnja Općine i Lovačkog društva, a koja je vrijednim radom lovaca, rezultirala i realizacijom projekta izrade „Lovačke poučne staze Lazica“ koja će se svojim izgledom i temama implementirati u turističke sadržaje Općine Brod Moravice.

Svim gostima obratio se i predsjednik Lovačkog društva „Srndać“, gosp. Milorad Kuzmanović koji je predstavio dugovječan kontinuirani rad LD „Srdnać“, a potom predstavio samu Lovačku poučnu stazu koja bi uz turističku promidžbu Brodmoravičkog kraja predstavila lov i lovstvo u edukativnom smislu. Cilj poučne staze je da se na prihvatljiv, svima razumljiv i jednostavan način prikažu razni dijelovi ekosistema i njihov značaj i utjecaj na ukupan odnos čovjeka i prirode. Na kraju je zahvalio Općini Brod Moravice, Županiji Primorsko goranskoj, Hrvatskim šumama, na svestranoj financijskoj pomoći u realizaciji projekta, te pozvao izaslanika Hrvatskog lovačkog saveza, gosp. Vinka Pavlića, predsjednika Lovačkog saveza Karlovačke županije da svečano proglasi Lovačku poučnu stazu otvorenom.

Gosp. Pavlić naveo je kako je tendencija Hrvatskog lovačkog saveza predstaviti lov, floru i faunu svim dobronamjernim ljudima, ljubiteljima prirode. Naveo je kako je izrada „Lovačke poučne staze Lazica“ hvale vrijedan projekt, realiziran kao treći na teritoriju Republike Hrvatske, a prvi u Primorsko goranskoj županiji i zato bi na njega trebali biti iznimno ponosni. Na kraju je pohvalio kontinuirani rad Lovačkog društva te službenim otvaranjem „Lovačke poučne staze Lazica“ pozvao sve prisutne na šetnju djelom staze prije nastavka svečanosti obilježavanja Dana općine Brod Moravice.

Svečanom otvorenju Lovačke poučne staze "Lazica" nazočio je i župan Primorsko goranske županije, gosp. Zlatko Komadina.